maanantai 9. syyskuuta 2013

Vinkkejä onnistuneeseen hääpäivään

Heippa!

Vinkkejä onnistuneeseen hääpäivään on jaettu muissakin blogeissa ja näin ajattelin nyt itsekin tehdä. Jatkan kyllä kertomuksia ihanasta hääpäivästämme, mutta ajattelin nyt tähän väliin kirjoittaa muustakin.

1. Tee selkeät ohjeistukset hääpäivän avustajille

Tätä ei voi tarpeeksi kuuluttaa! Jotta vältytään epäselvyyksiltä ja hääpäivä etenee ongelmitta on hyvä jakaa ihan paperiohjeistukset kaasoille, bestmaneille ja mahdollisesti muille hääpäivän avustajille. Tämä voi jonkun mielestä olla liioittelua, mutta ehei! Itsekin kaasona olleena tiedän, että mustaa valkoisella luo varmuuden tunnetta ja selkeyttää kummasti päätä. Hääavustajat kun saattavat stressata ja jännittää jopa morsianta enemmän. Me jaoimme ohjeistukset ja pidimme palaverin hääpäivän kulusta ja muista päivään liittyvistä yksityiskohdista häiden aattona. Kannattaa myös miettiä olisiko tarpeen tehdä lyhyt paperinen ohjeistus myös juhlapaikan henkilökunnalle/pitopalvelulle.  

2. Varmista ajoissa, että äänentoisto pelittää!

Oli häissäsi dj tai bändi, niin ole tarkkana ja selvitä etukäteen, että musiikki kuuluu myös ulos jos näin haluatte. Olen tästä vinkistä todella kiitollinen juhlapaikkamme ravintolapäällikölle. Tiedän, että ilman tätä vinkkiä me emme olisi muistaneet tai edes osanneet ajatella ulkokaiuttimien tarpeellisuutta. Kesähäissä usein viihdytään ulkona jos sää sallii ja jos sellaiseen on juhlapaikalla mahdollisuus, hyvällä äänentoistolla on tällöin iso merkitys. Meillä myös tanssittiin ulkona ja se oli yksi parhaimmista ratkaisuista häissämme. Suosittelen kesähäihin jos mahdollista! Riippuen tietysti mistä paikasta musiikkinne hommaatte, voi vaihdella tuleeko mukana valmiiksi ulkokaiuttimet. Yleensä ulkokaiuttimet eivät kuitenkaan automaattisesti kuulu vakiokalustoon. Etenkin jos bändin tai dj:n on tarkoitus soittaa sisällä, mutta musiikin halutaan kuuluvan uloskin, niin on todella tärkeää siitä mainita erikseen. Tähän kohtaan voisin myös lisätä, että tee dj:lle tai bändille selväksi millaista musaa haluat soitettavan ja missä kohtaa niin sanotun rauhallisemman musiikin voi vaihtaa bilemusiikkiin. Me olimme mielestämme antaneet dj:lle  kunnon ohjeistukset, mutta välillä hän kyllä poikkesi siitä. Ei sillä, että tällä nyt niin suurta merkitystä bilemenoon olisi ollut. DJ:ssä on se hyvä juttu, että voi käydä toivomassa mieleisiään biisejä vielä juhlassakin :)
3. Älä tee liian tiukkaa ja tiivistä aikataulua

Liian tiukka aikataulu kosahtaa kuitenkin, se ei vaan yksinkertaisesti toimi. Säästyt itsekin suuremmalta stressiltä kun teet vain "noin"aikataulut. Ohjelmanumeroita ei myöskään kannata olla liikaa. Vieraat tykkäävät myös jutella keskenään ja nauttia häätunnelmasta ilman joka sekuntti tiukkaa ohjelmaa. Ohjelmanumeroita on hyvä olla sopivasti, tämä on syytä mainita ohjelmista vastaaville. 

4. Muista ottaa kuvaukseen mukaan puuteri tai naamankiiltoa poistavia puuteripapereita. 

Tämä kohta kuulostaa jotenkin hauskalta, mutta olen varma, ettei kukaan halua kiiltävää naamaa hääkuviin. Ellet käy meikissä juuri ennen kuvausta, on syytä muistaa puuteri tai vielä parempi olisi kiiltoa poistavat puuteripaperit. Kesähelteellä ja häämekossa tulee todella hiki! Puuteri ei auta hikisellä naamalla, joten ihan pelkkä paperi tai puuteripaperi on hyvä olla kuvauksessa mukana. Puuteripaperia on myös muuten hyvä olla häälaukussa mukana, vaikka häissä yleensä meikin korjailu ja ehostus päivän aikana saattaakin unohtua. 

5. Varaa hääautoon vettä ja tarvittaessa jotain pientä välipalaa

Jos kirkolta on jonkun verran matkaa hääpaikalle tai etenkin jos kuvaus on vasta kirkon jälkeen, on hyvä muistaa varata hääautoon ainakin juotavaa. Myös joku ei suttaava hedelmä tai myslipatukka olisi hyvä välipala. Suklaata tuskin kannattaa häämekon läheisyydessä syödä :) Hääpäivä on pitkä, niin on hyvä muistaa juoda tarpeeksi vettä etenkin läpimänä kesäpäivänä. Minua itseäni jännitti kovasti muistaako sulho laittaa hääautoon meidän eväät, mutta kyllä hän muisti. Turhaan huolehdin sitäkin asiaa. 

6. Älä murehdi turhista!

Tärkeää päivää ennen yritetään tietysti tehdä kaikki mahdollinen, jotta hääpäivästä tulisi täydellinen. Niin kuuluukin, mutta on aina hyvä muistaa, että pieniä odottamattomia juttuja tulee hyvin todennäköisesti vastaan. Tällaiset jutut on vain hyväksyttävä ja usein hääpäivänä on jo liian myöhäistä tai mahdotonta vaikuttaa asioihin. Jos vaikka jokin koriste hajoaa tai hääkimppu ei miellytä silmääsi on vain itsestä kiinni antaako asian häiritä. Ei rikkonainen pompomi maailmaa kaada :) Kukaan vieras kun ei sellaiseen kiinnitä huomiota. Sitten on niitä ikävämpiä asioita kuten esimerkiksi jonkun vieraan äkillinen sairastuminen, tämä kuuluu tietysti niihin asioihin joihin ei mitenkään pysty itse vaikuttamaan. Meidän häissämme mieheni mummu ei päässyt häihimme vointinsa vuoksi lainkaan, tämä oli ikävä juttu ja me huomasimme sen vasta kirkossa. Hänen vointinsa tietäen osasimme odottaa tätä, mutta silti tietysti hetkellisesti harmitti. 
7. Pistä mieleesi niin paljon ihania hetkiä kuin voit! Nauti!

Vaikka tämä vinkki tulee viimeisenä, niin ei tosiaan vähäisempänä! Koska hääpäivä on niin hektinen, on hyvä muistaa hengittää ja välillä pysähtyä ihmettelemään ja katselemaan vaan ympärilleen. On muistettava kunnolla nauttia ja laitettava muistiin niin paljon asioita kuin mahdollista. Minulle ne hetket kun vain pysähdyin katselemaan iloisia, juhlivia ystäviä ja sukulaisia on niitä ikimuistettavia hetkiä ja tietysti ne sulhasen katseet, hymyt ja sanat ovat tärkeinä mielessä. Hääpäivä on niin nopeasti ohi, että oikein ihmetyttää. Näin myöhemmin ajateltuna, mietin, että miksi häät eivät voi kestää kahta päivää! :) okei, A. Siihen ei olisi varaa ja B. Häävieraiden ja morsiamen juhlakunto ei ehkä kahden päivän juhlintaa kestä :)


2 kommenttia:

 1. Kiitos näistä vinkeistä! Tulevat varmasti tarpeeseen ensi kevään häihimme! :) Ja hyvältä näyttää teidän Pom pom -seinä!

  -S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että oli apua :) pompom -seinästä kiitokset menivät täysin apujoukoille.

   Poista