keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Ihana SingaporeViime viikon Singaporen GP toi väistämättä mieleeni ihanan reissumme Singaporeen. Olimme siellä nimittäin formulakisojen aikaan ja nyt tuo ihmeiden maa on pyörinyt mielessäni. Ajattelin täältä vauvatuoksuisen arjen keskeltä hetkeksi palata ikimuistoiseen matkaamme ja muistella Singaporen muutaman päivän visiittiämme. On sanomattakin selvään, että vain muutama päivä ei millään riitä kyseisen metropolin tutkimiseen. Monille kuten meillekin Singapore oli lentoyhteyksien vuoksi välietappina, mutta saimme silti onneksi kokea sen loiston tuon muutaman päivän aikana. Seuraavaksi täytyy mennä sinne ihan ajan kanssa. Koska reppureissulla olimme, niin hotellimme oli budjettimme vuoksi sieltä halvimmasta päästä. Oma suihku oli kuitenkin, mutta sijainti laitakaupungissa ei ollut todella mitään hulppeaa aluetta. No toisaalta tuli sitten sekin puoli nähtyä, en ehkä iltasella olisi uskaltanut ulkona yksin liikkua. Hotellimme oli kuitenkin hyvien kulkuyhteyksien päässä ja metrolla sieltä pääsi nopeasti ja vaivatta Singaporen ytimeen. 


Hotellin naapurustoa


Hassuja sienitaloja
Titanic vai ostari?


Singaporesta mieleen jäivät etenkin ruoka, maisemat, moderni infrastruktuuri, ekologisuus, uskomaton puhtaus ja vihreys, jonka huomasi jo heti lentokentällä. Suomeenkin voitaisiin ottaa oppia tuosta hienosta tavasta koristella julkisia tiloja oikeita kukkia käyttäen ja kieltää vaikka ulkona tupakointi ;) Puhtaudessaan Singapore näyttää ulkoa aivan kuin olisi sisätiloissa, sakkoa saa mun muassa purkan heittämisestä maahan tai metrossa syömisestä/juomisesta. Jotenkin uskomatonta miten tätä noudatetaan niin kurinalaisesti, koska pienellä noin Helsingin kokoisella alueella asuu kuitenkin Suomen asukasluvun verran ihmisiä, niin luulisi ympäristön olevan pikemminkin sekasortoinen ja likainen. Tähän vielä mainittakoon, että kyllä näiden kokemusten jälkeen kiinnitän Suomessa vielä kriittisemmin huomiota roskastamiseen. Yksi asia mikä saa minut lähes raivon partaalle, on kun näen, että autosta heitetään tien poskeen jotkut hesesafkan jätteet. Hohho.


Takaisin aiheeseen. Itse lumouduin täysin etenkin Marina Bay Sandsin alueesta ja superpuista. Vaikka emme mitään hippejä olekaan, niin Gardens By The Bayn kasvihuoneet, kukkaloistoinen flower dome sekä sademetsäinen cloud forest tekivät todella vaikutuksen. Kyllä sai tällainen kasveista tietämätön tyyppi suu auki ihmetellä luonnon monimuotoisuutta. Esillä oli harvinaisia ja uhanalaisia lajikkeita, jotka kasvoivat vapaasti heille tehdyssä omassa ympäristössään ja ilmasto näin vaihtui eri alueilla kierrettäessä. Tämän valtavan lasikuvun sisälle on siis luotu simulaatio pilvimetsästä, ekosysteemiltään maailman rikkain ja uhanalaisin, jollaista löytyy ainoastaan tuhansien metrien korkeudelta vuoristoista Kaakkois-Aasian sekä Keski- ja Etelä-Amerikan trooppisilta alueilta. Cloud Forestin vieressä toisessa lasikuvussa komeilee kukkaparatiisi flower dome, jossa tuhannet lajikkeet kilpailevat toinen toistaan värikkäämpinä. Gardens by the bay onkin viimeisin Singaporen suurista hankkeista, siinä luonto ja ekologinen teknologia yhdistyvät upeasti. Superpuiden tarkoitus ei ole pelkästään ilahduttaa turiseja, eikä niitä kutsuta superpuiksi vain 50 metrin kokonsa takia, vaan niillä on ekologinen tarkoitus. Puut keräävät sadevedet sekä valoenergiaa kasvitieteellisen puutarhan  käyttöön. Lisäksi ne toimivat kasvihuoneiden ilmanvaihtokanavina. Singapore on upea malliesimerkki siitä, miten pieni valtio voi rakentaa jotain näin menestyksekästä yhdistäen luontoa ja uutta teknologiaa. Koko valtio on aivan kuin jostain eri planeetalta.

 Hippitouhujen lisäksi kävimme myös ihmettelemässä Orchard roadilla, josta olisi voinut ostaa vaikka mitä, mutta mehän emme näin alkumatkasta viitsineet täyttää rinkkoja shoppailemalla. Singapore on myös tunnettu kulinaarisuudestaan ja kaikki ruoka mitä noina päivinä ehdimme nauttia, olikin aivan taivaallista. Saimme myös maistaa ihan valehtelematta maailman parasta hampurilaista, koko burgerin sai leivästä alkaen itse suunnitella. Singaporesta jäi hieman harmittamaan, että emme ehtineet Chinatownia ja Littleintiaa kuin vilaukselta näkemään. Seuraavaan kertaan sitten. Yhden ainoaan järjestettyyn retkeen päätimme osallistua, nimittäin vierailulle Singaporen eläintarhaan. En yleensä ulkomailla eläintarhoissa käy, johtuen eläinten huonoista oloista. Singaporen eläintarhaa sanotaan maailman parhaaksi ja siellä kasvatetaan uhanalaisia eläimiä kuten esimerkiksi nenäapinoita, sekä siellä on myös ollut menestyksekäs orankien kasvatusohjelma.  Tietysti parasta se, että eläimet saivat elää isoilla aluilla vapaana, eikä häkeissä. Sanomattakin  selvää tietysti on, että leijonat ja muut eivät turistien seassa vapaana olleet. Sentosan saarella kävimme myöskin, aivan upea paikka. Aktiviteetteja olisi ollut tarjolla vaikka mitä, kuten Universal Studiot, jonka edessä me vain tyydyimme poseeraamaan. Ajanpuutteen vuoksi keskityimme vain saaren kiertelyyn ja drinksuilemaan rannassa. Ei huono vaihtoehto sekään :) 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti