keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Yllättävän ihana Takayama


Viime viikon tiistaina matkamme jatkui kaupunkiin nimeltä Takayama tai tunnetummin Hida-Takayama. Tähän kaupunkiin päädyimme oikeastaan ihan tuurilla ja tällä kertaa hyvällä sellaisella. Nimittäin etsimme halpaa majoitusta läheltä seuraavan yön ryokaniamme, joka olisi JR Linen kulkuväylällä. Tällainen majoitus löytyikin Takayamasta hostellista Sakura Guest House. Emme ehtineet etukäteen tutkimaan kaupunkia yhtään, koska varasimme majoituksen edellisenä iltana. Hieman jännittäen hyppäsimme aamulla junaan ja matkasimme Takayamaan yhden junanvaihdon kautta. Nagoyan asemalla kiinnitimme heti huomiota, miten paljon Takayamaan lähtevään junaan tuli turisteja. Mielenkiintomme alkoi kasvaa ja toivo siitä, että kyseessä ei ehkä olekaan mikään takapajula. Ei sillä etteikö takapajulassakin olisi mielenkiintoista. Takayamaan saavuttuamme huomasimme, että kyseessä on ihanan sympaattinen kaupunki vuorien ympäröimänä. Meidän hostellimme oli myös täys kymppi. Emme paljoa majoitukseltamme odottaneet, koska tiesimme kyseessä olevan hostelli. Sakura guest house oli kuitenkin ihanan pieni perheomisteinen majatalo, joka oli saanut paljon hyvää arvostelua ja voittanut jonkun listauksenkin bookingilla. Omaa suihkua tai vessaa ei ollut, mutta sehän ei ole este eikä mikään. Olemme tämän parin viikon reissun aikana huomanneet, että ne parhaimmat majoitukset ovat olleet niitä kaikista halvimpia hostelleja. Tällaisella reissulla esimerkiksi mahdollisuus pestä pyykkiä on noussut oman vessan ja muiden asioiden edelle. Majatalo sijaitsi rinteessä muiden pienten puutalojen kanssa ja sen vieressä kukoistivat riisipellot, kukkaset ja huoneeseen kantautui maatilan ääniä. 


Pakollinen matkaselfie  Sakura Guest House, niin symppis majatalo!

majataloaluetta


Naapurustoa
 
Junamatka Takayamaan oli maisemiltaan kertakaikkisen upea. Matka vei ohi jyrkkien rotkojen, riisipeltojen ja teeviljelmien (Sori kuvaöveri). Takayaman historia on varsin mielenkiintoinen. Takayamaa kutsutaan "Pikku-Kiotoksi", koska sen kaupunkisuunnittelu on samanlainen. Kaupunki tunnetaankin puusepistään, joiden maine on peräisin Naran ja Kioton hovin ajoilta. Taito on periytynyt nykyisille puusepille, jotka kunnostavat vanhoja puutaloja upeasti perinteiseen tyyliin, käyttäen lähinnä marjakuusta. Meidän kahden päivän Takayaman vierailulla kävimmekin ihastelemassa vanhaa kaupunkia, jossa kaikki puutalot noudattavat tiettyä kaavaa. Vielä nykyäänkin tällä alueella talojen väritys saa olla ainoastaan ruskea tai musta, jotta paikan harmonia pysyy eheänä. 


Old Town


Takayama Jinya, Japanin ainoa Edo aikakaudelta säilynyt hallintorakennus
  
Sisääntuloaula

   

 

Kaupunki on sinänsä pieni ja täysin kukkuloiden suojissa, Hidavuoren läheisyydessä. Kaupungin ahdas sijainti on ollut syy suureen ahdinkoon menneisyydessä. Takayaman 'Old Townin' lisäksi tutustuimme Takayama Jinian historiikkiin. Takayama Jinia toimi paikallisena viranomaisten hallintorakennuksena vuodesta 1692 vuoteen 1868. Takayama Jinia ja sen Daimyot(feodaali lordit) sortivat paikallisia ankaralla diktatuurilla, josta Keisarit heidät usein palkitsi paremmilla viroilla. Takayaman maa-ala ei ollut riittävä, jotta paikalliset olisivat pystyneet maksamaan veroja(verot maksettiin riisipaaleina) sekä ruokkimaan itsensä. Takaymassa nähtiinkin vuosien aikana useita mellakoita, joista kansaa rankaistiin aina pahimmin. Rankkaa tekstiä sai lukea Jinian seiniltä, vaikka täälläkin oli englanninkieliset käännökset jääneet pieneen osaan kokonaisuudesta. Ei sitä aina muista, että kaikilla näistä hienoista entisöidyistä rakennuksista on oma historiansa, eivätkä ne kaikki toimineet munkkien rukoustemppeleinä.
Kaikenmoisista Japani turistilehtisistä tuttu, kovinkin kuuluisa Takayaman Nakabashi -siltaTakayama on perintökohteidensa lisäksi kuuluisa Hida -lihastaan. Sitä saimme tiistai iltana itse ruskistella ja maistaa. Otimme niin sanotun mix platterin niskaa, kankkua ja ripsejä, oi oi kun oli nannaa.


Keskiviikkona matkasimme kohti odotettua Gero Onsen Yunoshimakan Ryokania, josta kirjoitan seuraavaksi. Postaukset kulkevat tällä hetkellä viikon jäljessä. Ajantasaiset kuulumiset löydätte instagramista @adolfia.2 kommenttia:

  1. Vitsit, et teidän reissua on ihana seurata! Mistä oot ettiny tietoa ja valinnut esim. Matkakohteet japanin reissuun?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sori kun kesti vastata sulle. Reissun päällä pitää kiirettä :) Tokio, Kioto ja Osaka sekä meidän reissu ryokaniin oli suunniteltu etukäteen, mutta muuten oikeastaan kaikki päätettiin jo reissussa ollessa. Osa löydettiin googlettelemalla tai matkaopaskirjan vinkkien mukaan. Tää Takayama löydettiin ihan vaan halpaa majataloa etsimällä. Meinaatteko te reissata muualla kuin Tokiossa?

      Poista